Prevederi legale drone
Iata care sunt, pe scurt, principalele prevederi legale de care trebuie sa ti cont:
- Zborul cu drona este permis numai cu mentinerea contactului vizual cu drona in permanenta (asta inseamna, printre altele o altitudine de maxim 300m si o distanta de zbor maxima in plan orizontal similara)
- Este interzisa decolarea/aterizarea in zone urbane (zone de intravilan) si zborul (survolul) peste multimi mari de oameni (ramane la latitudinea fiecaruia sa interpreteze termenul “multime mare”) – conform HG nr. 912/2010
- Doar dronele cu o greutate de peste 500g trebuie inregistrate la Autoritatea Aeronautica Romana (conform OMT nr. 1338/25.10.2016)
- Doar pentru dronele cu o greutate de peste 15KG este necesar un certificat de navigabilitate pentru pilot, suplimentar fata de certificatul de inregistrare al drone care e oricum obligatoriu peste 500g (PZN – Permis de zbor national, conform prevederilor Capitolului 6 “Vehicule aeriene fara pilot la bord (UAV)” al RACR AZAC “Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile”, editia 01/2007)
- Doar pentru dronele cu o greutate de peste 20KG este obligatorie detinerea unei asigurari RCA pentru drona (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 785/2004 al Parlamentului European)
- Pentru fotografierea sau filmarea cu drona este necesar, conform legii, sa aveti aprobare de la MAPN (in baza prevederilor para. f, alin. (1), art. 4 al HG nr. 912/2010 pentru aprobarea “procedurii de autorizare a zborurilor in spatiul aerian national”)
Autoritatea Aeronautica Civila Romana / Romanian CAA
Mai multe detalii pe următoarele link-uri: